Dynamisch werken met de bijen

De eerste bijenkorf
In 2011 vlocht ik bij Kees Dekker mijn eerste korf. We zaten samen op verdiepingslessen bij Guurtje Kieft en ik was enthousiast geworden van zijn verhalen over natuurlijk bijen houden. Ik had een korf, nu nog een plek en een volk. Blij verrast was ik toen ik onverwacht snel een volkstuin kreeg en de bijen welkom waren. De stal werd door mijn partner gebouwd op een dag dat de maan in een vuurteken staat. Hij is van prachtig onbehandeld larikshout.

De eerste zwerm
Al snel belde een vriendin. “Jij wilde toch bijen? Hier langs de weg hangt een volk, in een heg.” Niet de gemakkelijkste plek om een eerste zwerm te scheppen, maar toch ging ik zenuwachtig en wel op pad. Met aanwijzingen van Kees op afstand startte voor mij mijn bijenverhaal. Nu heb ik zes volken, mijn stal is vol en ik ben heel wat ervaringen rijker. Prachtig als een zwerm vertrekt en je de euforie voelt: we gáán!

Vuurkracht
Ik imker zo natuurlijk mogelijk, grijp zo min mogelijk in. School mezelf in het waarnemen aan de buitenkant. Geef nooit suiker als bijvoeding, want suiker verzwakt de bijen. Ik oogst ook geen honing, ze hebben het zelf heel hard nodig. Ik verbouw mijn eigen winterrogge en zaai en oogst deze op de meest gunstige planetenstanden. Ik vlecht mijn korven bij voorkeur als de zon en de maan in een vuurteken staan en in de Heilige Nachten van 24 december tot en met 6 januari. Dit alles om zoveel mogelijk warmte en vuurkracht mee te geven. Immers, de bijen houden van warmte en horen bij de zon.

Op eigen honing de winter door
Uiteraard laat ik de bijen hun natuurlijke zwermdrift volgen. Maar het allerbelangrijkste misschien nog wel is dat ik ze, net als op mijn groentetuin, verbind met hun geestelijke leiding, de Imme in samenwerking met de Elohim, de Engelen van de Zon. Dit alles helpt eraan mee dat de bij weer heel langzaam terugkomt in zijn natuurlijke staat, op eigen honing de winter doorkomt, de varroamijt of andere ziekten niet levensbedreigend zijn, maar juist bijdragen aan de heelheid en al met al, de bij stukje bij beetje levenskrachtiger wordt. Dat is nodig, willen we in de toekomst ook groente en fruit op ons bord hebben.

Ik vertel graag over het natuurlijk en dynamisch korfimkeren. Dat kan op mijn tuin, of op locatie. Neem gerust contact met mij op.

Carmencita de Ruiter 06-10231543 – 072-2205800 – tuin@carmencitabd.nl

Cursus korfvlechten en dynamisch korfimkeren
Een keer in de twee jaar geeft Kees Dekker bij voldoende belangstelling een cursus korfvlechten in Heiloo. Indien er veel deelnemers zijn ben ik ook aanwezig om een handje te helpen. Na deze cursus, die twee dagen duurt, verzorgt Kees nog een aantal bijeenkomsten waarin hij vertelt over het dynamisch korfimkeren. De laatste cursus was in november 2022.  Heb je hier belangstelling voor, geef je dan op bij Kees. Tel. 0725332542 – kees@hovenierkees.nl – www.hovenierkees.nl

De agenda 2024 is binnen, bestel hem nu alvast of neem een abonnement! 

NIEUW ! er zijn vier introductiedagen gepland, waarin alle facetten van biodynamisch werken aan de orde komen, een mooie manier om kennis te maken met het biologisch dynamische.  De eerstvolgende introductiedag is op woensdag 18 oktober 2023.

Kom zaterdag 23 september echte levende compost leren maken in Koedijk van 14.00 tot 17.00, van harte welkom! 

Op zaterdag 7 oktober is er een dag over werken met de sterren en planeten. De agenda komt aan de orde, deze keer op verzoek ook de planetenkaart van het Strömungsinstitut Herrischried, en nog veel meer.

Met enige onregelmaat stuur ik een nieuwsbrief. Geïnteresseerd?  stuur een mailtje naar tuin@carmencitabd.nl

De basiscursus in Roosendaal is verplaatst naar drie weekenden in 2024, noteer de data alvast in je agenda!